Jeśli masz okazję niedrogo kupić świeżą, nieprzerośniętą cukinię, proponujemy zrobić z niej pyszną marynatę. Poniżej przedstawiamy szybki przepis na smaczną cukinię w słodkiej zalewie octowej z curry.

Przepis na cukinię w zalewie octowej z curry

Składniki na zalewę (na około 8 dużych słoików):

7 szklanek wody

1½ szklanki octu

3 szklanki cukru

1½ łyżki soli

1-2 łyżki przyprawy curry

Plaster cebuli i liść selera na każdy słoik

 

Składniki (oprócz cebuli i liści selera) połączyć i zagotować.

 

Cukinia w zalewie z curry

 

8-10 cukinii dokładnie umyj i wraz ze skórką pokrój w paski. Jeśli nie jest to młoda cukinia i w środku jest już trochę gąbczasta, usuń tę część z każdego paska. Do przygotowanych słoików włóż krążek cebuli i liść selera oraz odpowiednią ilość cukinii, a następnie wypełnij je zalewą. Szczelnie zakręć słoiki.

W dużym garnku zagotuj wodę, na dnie garnka połóż ściereczkę, a następnie wkładaj słoiki do pasteryzacji. Woda powinna sięgać do 2/3 słoika. Gotuj około 3-4 minuty, następnie wyciągaj i układaj nakrętką do dołu na ręczniku.

=> Zobacz też: http://stressfree.pl/przetwory-na-zime-co-trafia-do-polskich-spizarni/