Plastikowe opakowania

Czy trzymanie jedzenia w plastikowych pojemnikach jest zdrowe? Zrównoważona dieta może zapewnić zdrowie, jednak na nic się nie zda, jeśli nie opanujemy naturalnych metod przechowywania zdrowej żywności.

Przechowywana żywność podlega przemianom, które wpływają na jej skład chemiczny i fizyczny. Ogromny wpływ na żywność ma również sposób jej przechowywania, czyli to, w czym ją trzymamy w lodówce. Często nieświadomi, przechowujemy żywność w domu w plastiku, a ten ma niekorzystny wpływ zarówno na pożywienie i nasze zdrowie. Plastiki nie są ani bezpieczne, ani ekologiczne. To tworzywa sztuczne. Materiały te składają się z polimerów, czyli łańcuchów zbudowanych z cząsteczek monomerów. Wiele polimerów wydziela substancje szkodliwe, które negatywnie oddziałują na nasze zdrowie.

Jedną z toksyn uwalnianych do pożywienia z plastikowych opakowań jest BPA. BPA – Bisfenol A jest składnikiem części samochodowych lub telefonów komórkowych.

Lekarze od dawna podejrzewają, że bisfenol A jest jedną z przyczyn globalnej epidemii otyłości. Niebezpieczne związki chemiczne z plastikowych opakowań przenikają do żywności i zagrażają zdrowiu. Skutki ich działania są widoczne po wielu latach. Cząsteczki BPA mają wpływ na aktywność komórek tłuszczowych (adipocytów), które przez stymulację nadmiernie się namnażają i powodują otyłość. Nic tu nie pomoże zrównoważona dieta. Dowiedziono również, że bisfenol A nawet w niewielkim stężeniu może się przyczynić do szybszego rozwoju zmian nowotworowych.

Musimy nauczyć się czytać informacje na etykietach. Substancję tę można zidentyfikować. Jeśli jest, na opakowaniu powinien znaleźć się symbol PC7 lub cyfra 7 wewnątrz trójkąta symbolizującego recykling. W żadnym wypadku nie można ich używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.

W czym przechowywać żywność? Czego unikać?

Niestety nie jesteśmy w stanie wyeliminować plastiku z naszego codziennego życia. Możemy jedynie starać się zminimalizować ich szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Do przechowywania żywności używajmy tylko plastików oznaczonych cyfrą 2 (HDPE) i 5 (PP). Plastików z pozostałych grup nie używajmy do przechowywania żywności, ale oddawajmy je do recyklingu.

  • Nie podgrzewajmy w mikrofalówkach żywności w opakowaniach zawierających bisfenol (grupa 7), nie wlewajmy do nich gorących płynów i nie zmywajmy w zmywarkach.
  • Nie zostawiajmy butelek plastikowych PET z napojami na działanie słońca. Szczególnie podczas naszego wypoczynku, gdzie takie butelki poddane promieniowaniu UV słońca potrafią wydzielać szkodliwe toksyny do znajdującego się wewnątrz napoju.
  • Nie używajmy ponownie butelek PET, ponieważ opakowanie takie, nawet po dokładnym umyciu, może wydzielać toksyczne chemikalia przy ponownym użyciu.

 

Tworzywa sztuczne są bezsprzecznie pomocne w codziennym życiu, warto jednak odpowiedzialnie korzystać z ich dobrodziejstw w trosce zarówno o własne zdrowie, jak i środowisko. Alternatywą dla powszechnie stosowanych plastików mogą być pojemniki szklane i papier. Dlatego po zrobieniu zakupów warto zadbać o to, aby w lodówce były one przechowywane w papierach lub pod szkłem.

Skorzystajmy zatem z proponowanych alternatyw, aby zachować zdrowie własne i naszych dzieci!!!!