Różowy wrzos

Miód jest ceniony za swoje walory smakowe i lecznicze od wielu setek lat. Już ludzie pierwotni zdobywali go z pszczelich gniazd. W starożytności pszczoły stanowiły przedmiot kultu, a miód nazywany był eliksirem życia. Miód także spożywali młodzi małżonkowie po nocy poślubnej, aby zapewnić sobie zdrowe potomstwo. 

Jedną z najpopularniejszych odmian miodu jest miód wrzosowy. Ma on ciemno-pomarańczowe zabarwienie i galeretowatą konsystencję. Miód wrzosowy jest bardzo esencjonalny; posiada silny naturalny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i stu dwudziestu innych substancji pochodzących z nektaru. Jego smak jest raczej gorzkawy i ostry, co jest rzadkim zjawiskiem wśród odmian miodu. Nie zawiera wielu witamin, za to ich brak rekompensuje duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów.

Miód wrzosowy na zdrowie i urodę

Miód wrzosowy zawiera bardzo dużą liczbę hormonów wzrostu, neurohormonów i aż czterdzieści siedem biopierwiastków, które są w łatwy sposób przyswajalne dla organizmu człowieka. Tak jak wspomniałem wcześniej jest on ubogi w witaminy, jednak nie całkiem –  jest bowiem obfity w witaminę B, co niewątpliwie jest jego atutem. 

Posiada właściwości antyseptyczne, jak również idealnie sprawdza się jako lek w chorobach oczu, serca i układu pokarmowego. Należy tu również wspomnieć o cudownych skutkach, jakie posiada miód wrzosowy przy leczeniu przeziębień oraz chorób grypopodobnych. Miód wrzosowy świetnie się sprawdza jako dodatek do potraw. Sosy słodko-kwaśne, mięsa w zalewie miodowej czy nawet jogurt, urozmaicone dodatkiem miodu – mają niepowtarzalny i oryginalny smak,  a przy tym takie potrawy są zdrowe. 

Miód wrzosowy jest często stosowany w kosmetyce, jako składnik upiększający i wygładzający. Jeśli zmieszamy go z dodatkowym suplementem, może odgrywać rolę peelingu i maseczki. Pamiętajmy, że już Kleopatra doceniała właściwości tego produktu, kąpiąc się w mleku i miodzie. Dlaczego i my nie możemy korzystać z takich cudownych i w stu procentach naturalnych kosmetyków, przypraw i środków leczniczych? 

Często stosujemy pszczeli miód wrzosowy do herbaty, kawy, kakao. Taki napój ma właściwości rozgrzewające i niejednokrotnie zapobiega chorobie. Należy tu również wspomnieć, iż miód w doskonały sposób zastępuje cukier i w przeciwieństwie do białej słodyczy – nie zagraża naszemu zdrowiu. 

Czas na miód

Tylko dwie łyżeczki dziennie miodu wrzosowego sprawi, że znacząco podniesie się Wasza odporność, skóra będzie gładsza, a serce zabije mocniej. Warto w ten sposób dbać o zdrowie i urodę.