Jedzenie

Coraz więcej osób nie tylko lubi dobrze zjeść, ale również wiedzieć, co w kulinarnej trawie piszczy. Z dnia na dzień ciekawość dotycząca trendów kulinarnych i spożywczych na 2014 rok rośnie. Zatem co będzie topowym produktem tego roku? Bez czego nie będą mogły się obejść kuchnie, nie tylko profesjonalne, ale również domowych smakoszy?

Część trendów z 2013 roku się utrwali, ale pojawią się również zupełnie nowe. Z pewnością ten rok będzie nam mijał pod hasłem „Samodzielnego gotowania”. Nie oznacza to, że będziemy musieli spędzać godziny nad kuchennym blatem. Ma być prościej i zdrowiej, a przede wszystkim smaczniej. Dlatego zamiast zamawiać pizzę możemy ją przygotować wedle własnych gustów z dobranej przez nas mąki i dodatków. Będzie ona nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza.

Również czasochłonne i trudne dania będą stanowiące wyzwanie, będą przez nas coraz częściej przygotowywane w domowym zaciszu. Świeże domowe pieczywo lub to przygotowane na naturalnym zakwasie bez konserwantów przez małe piekarnie podbije „kulinarne” wybiegi. Każdy smakosz będzie własnoręcznie wygniatał ciasto na chleb i eksperymentował z różnymi dodatkami do niego, aby później zachwycać rodzinę oraz przyjaciół.

Podstawa to zboża

Dieta bogata w błonnik zyska na popularności, dlatego na naszych stołach coraz częściej będą gościć produkty zbożowe. Do łask wrócą często przez nas niedoceniane kasze: gryczane oraz jęczmienne. Nie będą one stanowić jedynie dodatku do dań głównych, ale również podstawę przekąsek czy sałatek. Ciekawą nowością na polskim rynku będzie z pewnością komosa ryżowa, czyli quinoa czy bulgur, czyli łamana pszenica twarda. Te nowości będą ciekawą alternatywą dla ryżu czy kuskusu. Także makarony będą coraz częściej gościć na naszych stołach i to w różnych, mniej lub bardziej, tradycyjnych formach. Będziemy bardziej odważni w kwestii ich przygotowania i np. będą one stanowiły część deseru. Wszystko za sprawą większego wyboru kształtów, które będą nas inspirować do kulinarnych makaronowych eksperymentów. W nowym roku częściej będziemy sięgać po makarony z pełnego przemiału zboża, które będą wybierane nie tylko przez osoby dbające o linię. Coraz większy wybór form makaronów pełnoziarnistych sprawi, iż wielbiciele tego zbożowego przysmaku będą sięgać także po ten rodzaj makaronu.

Powrót do tradycji

Ważnym elementem kulinarnego nowego roku będzie powrót do tradycji kulinarnych i podstawowych technik. Do łask wracają wszelkiego rodzaju kiszonki, marynaty czy domowe przetwory warzywne jak i owocowe typu nalewki czy konfitury. Domowe przetwórstwo staje się coraz modniejsze i nie mówimy tu o takich popularnych rzeczach jak kiszone ogórki. Kiszone grzyby czy pomidory lub tworzone własne kombinacji to będzie hit nadchodzącego roku! W ten sposób będziemy nie tylko na bieżąco z trendami, ale wpiszemy się również w ważny społecznie ruch niemarnowania żywności.

Jedz lokalnie i sezonowo

W roku 2014 nadal będzie się zwiększała rola produktów regionalnych i sezonowych w naszej diecie. Wszystko za sprawą coraz większej dostępności tego typu produktów oraz zastosowania ich w kuchniach znanych kucharzy takich jak Jamie Oliver czy Wojciech Modest Amaro. I tak na przykład polskie sery zagrodowe będą coraz częściej zastępować te importowane z Włoch i Francji. Nie tylko sery, ale również mięsa, warzywa i inne sezonowe produkty idealnie sprawdzają się w połączeniu z produktami zbożowymi takim jak na przykład makaron. Danie przygotowane w oparciu o te produkty z dodatkiem aromatycznego sosu przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pysznej kuchni.

Tendencja z roku 2013 dotycząca dużej roli warzyw w kuchni utrzyma się również w 214 roku. Obierze jednak trochę inny kierunek – nie tylko będziemy korzystać z większej ilości sezonowych warzyw czasem trochę zapomnianych jak: topinambur, salsefia, pasternak, brukiew czy jarmuż, ale także warzywa coraz częściej będą stanowić samodzielne daniem, a nie jedynie dodatkiem.

Ekologia na co dzień

Do łask wróci również mięso kurczaka, który coraz częściej pojawiać się będzie nie tylko w restauracyjnych menu, ale również wśród pasjonatów dobrego jedzenia. Warto jednak podkreślić, że nie będzie to zwykły kurczak. Ptactwo wolnowybiegowe i ekologiczne będzie wybierane nie tylko ze względu na dobrostan zwierząt, ale i wyższą jakość mięsa oraz jego smak.

W dalszym ciągu umacniać się będzie rola zdrowej żywności pochodzące nie tylko z upraw fair trade, ale również ekologicznych czy bez stosowania GMO.

Bez względu na to, czy jesteśmy żywo zainteresowani najnowszymi trendami kulinarnymi czy też nie, powinniśmy wybierać wspomniane produkty przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe oraz zdrowotne. Wprowadzenie na stałe do naszego menu wypiekanego domowego chleba, kaszy czy makaronu pełnoziarnistego z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, a dzięki licznym przepisom i możliwością ich zastosowania nasza kuchnia będzie kolorowa i urozmaicona.
 

Autor: Piotr Ceranowicz 

Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”. Obecnie kontynuuje karierę jako szef kuchni w Oboźnia Restaurant & Wine Lounge.