Domowe lody - przepis

Wszyscy uwielbiamy lody, szczególnie w upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego i chłodzącego. Niestety, jak większość słodkich przekąsek lody są bogatym źródłem kilku składników szkodliwych dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krwionośnego. 

Jak wszystkie mleczne produkty lody są bogate w tłuszcz. Już stosunkowo niewielka porcja ½ filiżanki lodów waniliowych (100 ml) zawiera go ok. 9 g. Tłuszcz jest składnikiem, którego nasz organizm potrzebuje do produkcji hormonów, mechanicznej ochrony organów, jako źródła energii, jednakże spożywany w ilościach przekraczających dzienne zapotrzebowanie może przyczyniać się on do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. 

Z umiarem

Nadmierna konsumpcja tłuszczów nasyconych – powszechnie występujących w produktach zwierzęcych, takich jak mleko, mięso, jaja i masło – może zwiększać poziom cholesterolu we krwi, powodując blokady w tętnicach, a w konsekwencji prowadzić do zawału serca i udaru. Zaleca się, aby dzienne spożycie tłuszczów nasyconych nie przekraczało 10% całkowitej kaloryczności diety, co w przypadku diety zawierającej 2000 kcal oznacza ok. 22 g. Porcja ½ filiżanki lodów waniliowych zawiera 6 g tłuszczów nasyconych.

Spożywanie zbyt dużej ilości produktów bogatych w cholesterol może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi i ryzyko chorób serca. Porcja ½ filiżanki lodów waniliowych zawiera 25 mg cholesterolu. Z uwagi na fakt, że organizm człowieka sam produkuje ok. 1000 mg cholesterolu dziennie, zaleca się, aby cholesterol w diecie ograniczać do minimum.

Lody zawierają dużo cukru rafinowanego, który nie dostarcza żadnych dodatkowych wartości odżywczych, za to podnosi kaloryczność produktu, przez co może znacząco sprzyjać tyciu, a przez to i chorobom serca. Bezpośredni i natychmiastowy wpływ spożywanego cukru na poziom glukozy we krwi może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.

U niektórych lody mogą powodować złe samopoczucie z uwagi na naturalnie występujący w mleku cukier – laktozę. Niedostateczna produkcja w organizmie lub brak laktazy, czyli enzymu trawiącego cukier mleczny, wywołuje niekiedy problemy żołądkowo-jelitowe, dlatego osoby nietolerujące laktozy mogą jeść lody sorbetowe lub lody na bazie mleka roślinnego.

Jak widać, lody – choć trudno się im oprzeć – nie są zdrowym deserem. Na szczęście nie musimy całkowicie z nich rezygnować. Chcąc zapewnić sobie tę odrobinę rozkoszy dla podniebienia, a jednocześnie zadbać o zdrowie swoje i najbliższych, możemy zrobić lody sami w domu, w zaledwie 10 do 15 minut.

Przepisy na domowe lody

Oto kilka przepisów, dzięki którym przyrządzicie lody bez mleka, nasyconych tłuszczów, jaj, za to będące bogatym źródłem naturalnie występujących w owocach i orzechach witamin i minerałów.

 

1) Lody bananowo-orzechowe

  • 4 dojrzałe banany, mrożone
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka zmielonej laski wanilii
  • 1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów

Przygotowanie:
Połamać zamrożone banany na 3-4 kawałki. Wszystkie składniki – poza orzechami – włożyć do blendera o wysokiej mocy. Co kilka sekund zatrzymywać pracę urządzenia, by zeskrobać składniki ze ścianek naczynia. Miksować, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać orzechy i całość wymieszać, najlepiej za pomocą gumowej łopatki. Najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub wstawić do zamrażarki – mieszać co kilka godzin, aby zapobiec krystalizacji lodów.

 

2) Lody truskawkowe 

  • 3 szklanki zamrożonych truskawek (mogą być również maliny lub jagody)
  • ½ szklanki drylowanych suszonych daktyli lub suszonych moreli
  • 1 obrany banan lub mango
  • 2-3 łyżki tłoczonego na zimno, nierafinowanego oleju lnianego, kokosowego lub orzechowego
  • ½ łyżeczki zmielonej laski wanilii
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeżo wyciskany sok z 1 cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do blendera i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub wstawić do zamrażarki – mieszać co kilka godzin, aby zapobiec krystalizacji lodów.
 

3) Lody na patyku 

  • 100 ml jogurtu sojowego,
  •  2 szklanki mrożonych malin,
  •  2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
     

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Gotową masą wypełnić pojemniczki na lody i do każdej porcji wstawić patyczek, następnie całość zamrozić.

Zdrowe domowe lody

Chcąc zachować zdrowie i energię, możecie śmiało zastąpić przemysłowo produkowane lody takimi właśnie świeżymi i naturalnymi alternatywami, które bez wątpienia zapewnią ten sam efekt chłodzący i orzeźwiający, dostarczając zarazem dużych ilości witamin i minerałów przy małej ilości kalorii i tłuszczu. Smacznego:)