Jak one to znoszą

Obecnie w Polsce na jajka hodowanych jest ok. 38 mln kur, z czego prawie 90% w systemie klatkowym. 7 kwietnia 2014 stowarzyszenie Otwarte Klatki rozpoczęło nową kampanię o nazwie „Jak one to znoszą”. Kampania jest poświęcona hodowli kur niosek w systemie klatkowym.

Celem kampanii jest pokazanie prawdy o warunkach, w jakich żyją kury na fermach przemysłowych oraz zwrócenie uwagi społeczeństwa na los hodowanych zwierząt i pokazanie, że jajka w kuchni można łatwo zastąpić, by nie przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Stowarzyszenie chce też pokazać, że kury to inteligentne i społeczne zwierzęta, które zasługują na lepszy los niż ten, który spotyka je w hodowli przemysłowej.

Na mocy dyrektywy Komisji Europejskiej od początku 2012 roku w hodowli  stosowane mogą być wyłącznie tzw. klatki wzbogacone, które zastąpiły klatki konwencjonalne. W klatkach wzbogaconych minimalna powierzchnia dla jednej kury zwiększona została z 450 cm2 do 750 cm2. Klatki wzbogacone mają też zawierać elementy naturalnego środowiska, takie jak grzędy i gniazda do składania jaj, aby było możliwe zapewnienie kurom wyższego poziomu dobrostanu.

Kury to inteligentne zwierzęta, rozróżniają do około 100 osobników we własnym stadzie. Badania prowadzone przez Bristol University pokazały, że kury dorównują inteligencją dzieciom poniżej 4 lat, a pod niektórymi względami przewyższają je. Odczuwają również cierpienie związane z przetrzymywaniem w nienaturalnych warunkach. Choć wprowadzenie klatek wzbogaconych było dużym sukcesem w walce o polepszenie ich sytuacji, to niestety wciąż daleko jest do tego, aby można było mówić choćby minimalnym poziomie dobrostanu na fermach jajczarskich.

 

Jak one to znaszą

 

Pod adresem www.jakonetoznosza.pl uruchomiona została strona, na której można dowiedzieć się, jak wyglądają rzeczywiste warunki życia kur w hodowli przemysłowej, przeczytać na temat inteligencji i zdolności społecznych tych niezwykłych zwierząt oraz dowiedzieć się, jak można zastąpić jajka w kuchni (do pobrania darmowy ebook pt. „Dobre decyzje. Alternatywy dla jajek w Twojej kuchni” z przepisami na roślinne wersje dań, które wielu osobom nieodłącznie kojarzą się z jajkami: jajecznica z tofu, wegański majonez, omlet, naleśniki, słodkie wypieki).