niebo

Hummus to potrawa bliskowschodnia, podajemy go z pieczywem typu pita. Ładnie wygląda w miseczce, polany oliwą, z ćwiartką cytryny. Można go też posypać zieleniną lub pieprzem. No i oczywiście można przygotować warzywa jako dodatek.

Hummus nabieramy z miseczki kawałkami pieczywa lub smarujemy nim kanapki (sposób polski).

 

 

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki tahini – pasty z nasion sezamu
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • kmin rzymski (absolutnie nie da się tego zastapić kminkiem)

WYKONANIE

Ciecierzycę najpierw moczymy całą noc, a następnie gotujemy do miękkości.
Odsączoną ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką, kminem. Doprawiamy  do smaku.