Jeżyk z owoców to sposób na zabawę z dzieckiem w kuchni, a potem na pyszny deser. Tylko czy nie będzie szkoda zjadać swojego dzieła? My podjadaliśmy składniki już w trakcie radosnej twórczości, a potem zaczęliśmy od skarbów, które jeżyk niósł na kolcach.

Bierzmy się do pracy:)
 

Przepis na gruszkowego jeżyka

 
Składniki:
  • duża podłużna gruszka
  • winogrona
  • wykałaczki
  • dwa goździki, rodzynki lub kawałeczki suszonej śliwki
  • kilka cząstek kolorowych owoców lub warzyw (tutaj pomidorki koktajlowe, mandarynki i brzoskwinie, pięknie wyglądają też maliny, truskawki, jabłka)
 
Wykonanie:
Opiekun obiera gruszkę mniej więcej na połowie długości (węższą cześć), zostawiając "nosek" z ogonka i w część ze skórką wbija wykałaczki. Dzieci nabijają na nie winogrona i na niektóre wyżej – inne owoce. Potem na kawałki wykałaczek nakładamy rodzynki robiąc z nich oczy i nasz jeżyk gotowy. 
 
Smacznego 🙂
 

Źródło: MiastoDzieci.pl