Jakie produkty należy podawać niemowlakowi, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie tak młodemu organizmowi? To pytanie trapi wielu rodziców. O tym, jakie rodzaje kaszy należy włączyć do codziennego jadłospisu najmłodszych, aby dostarczyć im niezbędnych witamin i minerałów, powie specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner – ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

W ramach 4. edycji ogólnopolskiej kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, Katarzyna Foszner, która sama na co dzień jest mamą, podpowie rodzicom, jakie witaminy i inne substancje odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu, są zawarte w polskich kaszach oraz kiedy należy włączyć naturalne zboża do dziecięcego menu.

Od pierwszych miesięcy życia dziecka

Pierwszą kaszą, którą wprowadzamy do diety niemowlaka jest kaszka kukurydziana. Można ją podawać już po 4. miesiącu życia dziecka. Jest drobna, lekkostrawna i bezglutenowa. Może stanowić dodatek do mleka lub zupek warzywnych, który zwiększy kaloryczność posiłków i dostarczy łagodnego dla młodego przewodu pokarmowego błonnika – przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner. Między 5 a 6. miesiącem życia możemy raz dziennie wzbogacić posiłki o kaszkę mannę. Ponieważ zawiera ona gluten, przez pierwsze dwa miesiące od momentu jej podania należy kontrolować ilość – początkowo powinny to być 2-3 g – dodaje.

Kasza jako nieocenione źródło żelaza

Od 6. miesiąca życia zapotrzebowanie maluszka na żelazo wzrasta ponad 26-krotnie, a niedobór tego pierwiastka w diecie skutkuje m.in. osłabieniem rozwoju, zaburzeniami w zachowaniu czy zwiększonej podatności na zakażenia i choroby infekcyjne. Dlatego w tym okresie warto podawać bezglutenową kaszę jaglaną – bogatą w cynk oraz lecytynę. Możemy wtedy również zacząć wprowadzać drobną kaszę jęczmienną zawierającą gluten. Kasza jęczmienna stanowi wyjątkowe źródło żelaza, magnezu (zapotrzebowanie na magnez w 6. m. ż. wzrasta ponad 3-krotnie), potasu (zapotrzebowanie wzrasta 2-krotnie) i fosforu (zapotrzebowanie wzrasta 3-krotnie) – radzi dietetyczka.

Gdy dziecko jest już trochę starsze…

Kaszę gryczaną można serwować maluchowi już w 8. miesiącu życia. Zacznijmy od tej jaśniejszej, niepalonej, która jest łatwiejsza do strawienia i ma mniej charakterystyczny smak. Gryczana to wyśmienite źródło magnezu, żelaza i cynku. Bogata jest także w rutynę, która dzięki uszczelnianiu naczyń krwionośnych zwiększa odporność i łagodzi katar.

Smaczna zabawa

 – W okolicach 8 – 9. miesiąca, kiedy dziecko podejmuje już pierwsze próby samodzielnego jedzenia, warto zacząć podawać maluszkom większe kawałki pożywienia, np. ugotowaną kaszę kukurydzianą pokrojoną w kostkę. W 9. miesiącu możemy włączyć do dziecięcego menu pęczak (kasza jęczmienna), którego duże ziarna dzieci będą mogły chwytać w paluszki, mając przy tym dużo uciechy z jedzenia – proponuje Katarzyna Foszner.

 

Przepisy dla maluchów z kaszą

 

Pierwszy posiłek z kaszą – kaszka kukurydziana na mleku (pocz. 5. miesiąca życia)

  • 150 ml mleka (matki lub przygotowanego mleka modyfikowanego)
  • 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
  • 1/5 szklanki wody

 

Kaszkę rozprowadź w wodzie, następnie podgotuj chwilę. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.

 

Zupka jarzynowa z kaszą manną (po 5. miesiącu życia)

  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 pietruszka
  • 50g selera
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka mięsa z królika (10g)

 

Zagotuj wodę. Warzywa umyj, obierz i pokrój, następnie wrzuć na wrzątek. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Dodaj masło oraz kaszę mannę. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut, na koniec zmiksuj.

 

Budyń jaglany z brzoskwinią (po 6. miesiącu życia)

  • 2 łyżeczki kaszy jaglanej
  • 100 ml wody
  • 150 ml mleka (matki lub modyfikowanego)
  • 50g brzoskwini
  • pół żółtka jaja

 

Kaszę jaglaną przepłukaj na sitku na przemian zimną i gorącą wodą, a następnie umieść ją w garnku razem z mlekiem i gotuj 20 minut w wodzie, pilnując, by kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolej wody. Gdy kasza zmięknie, należy ją zmiksować dodając do niej mleko. Po ostudzeniu wymieszaj z połową żółtka jaja, a następnie zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze zmiksowaną brzoskwinią.

 

Kulki z kaszy jęczmiennej i indyka w sosie pomidorowym (po 6. miesiącu życia)

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g zmielonego mięsa z indyka
  • drobno posiekany koperek
  • 1 marchewka
  • żółtko jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka do obtoczenia
     

Sos pomidorowy:

  • 500g przecieru pomidorowego
  • bazylia

 

Kaszę jęczmienną ugotuj i pozostaw do wystudzenia. Następnie do kaszy dodaj żółtko i mięso, całość zblenduj. Dodaj koperek, marchewkę startą na małych oczkach, mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą i dopraw. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki, które następnie obtocz w mące i wrzuć do gotującego się przecieru pomidorowego. Gotuj ok. 15 minut, na koniec do sosu dodaj posiekaną bazylię.

 

Kostka z kaszy krakowskiej (gryczanej niepalonej) – około 8. miesiąca

  • 20 g kaszy krakowskiej
  • pół łyżeczki masła
  • koperek lub natka pietruszki

 

Kaszę ugotuj w 100 ml wody z dodatkiem masła. Dodaj posiekaną natkę lub koperek i starannie wymieszaj. Ugotowaną kaszę wyłóż na półmisek zwilżony wodą (rozsmaruj na grubość ok. 1 cm). Pozostaw do wystygnięcia. Gdy przestygnie, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Dla maluszka może to być samodzielna przekąska, dzięki której będzie uczyło się jeść własnymi rączkami. Dla starszych dzieci taką kaszkę można dodawać do zupy, mleka lub sałatek.

 

O kampanii „Lubię kaszę…”
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą.

Źródło – mat.pras.

 

_________________
Od redakcji:
Przepisy można zrealizować również w opcji wegetariańskiej, pomijając produkty mięsne.