Yerba mate

Yerba Mate to ostrokrzew paragwajski, który służy do sporządzania napoju yerba mate. Odkryli go Indianie Guarani i uważali za swoje święte ziele, dar Matki Ziemi.

Smakosze yerba mate uważają, że podstawowe znaczenie dla właściwego smaku mate ma jego odpowiednie przyrządzenie i podanie. Wtedy dopiero można poznać czar, czyli cały bukiet smakowy tego napoju.

Jak przygotować yerba mate?

Mate pijemy w niewielkim naczynku, wykonanym ze specjalnego gatunku drewna zwanego – palo santo lub owocu tykwy, metalu lub porcelany. Drewno palo santo jest szczególne – ma naturalny zielony kolor i zachowuje go po wyschnięciu i latach używania, wygląda jak pomalowane bejcą. Przed użyciem drewniane naczynie należy wyparzyć wrzątkiem. Do naczynia, do 2/3 jego wysokości wsypuje się suszone liście i łodyżki mate, które wyglądają prawie tak, jak pokryte kurzem paprochy. Potem wkręca się w nie metalową rurkę, zakończoną sitem. Warto pamiętać, by po zalaniu wodą, zawartości naczynia nie mieszać rurką.

Do tak przygotowanego naczynia wlewa się prawie do pełna gorącej wody, ale nie wrzącej, tylko takiej, która się jeszcze nie zagotowała. Ma mieć do 80ºC. Możemy też wlać wodę do termosu i korzystać z niej w ciągu dnia. Czekamy, aż cała woda wsiąknie. Potem dolewamy z termosu dwie-trzy łyżki i możemy pić. Tę czynność powtarzamy wielokrotnie (6-7 razy, aż do utraty smaku).

 

Wejdź na drogę prostego życia – już teraz!

 

Jest też terere, czyli yerba mate na zimno, napój ten jest znany tylko w Paragwaju. W jego przyrządzaniu zmienia się tylko temperatura wody. Woda musi być lodowata. Mate naciągnie tak samo. Terere pije się w ciepłe dni.

Właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest ważnym źródłem antyoksydantów. Zawiera liczne witaminy i minerały, takie jak: witaminę A i C, witaminy z grupy B, magnez, wapń, żelazo, sód, potas. 

Działa stymulująco, poprawia samopoczucie, likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia, zwiększa koncentrację. Zawiera substancję aktywna zwaną mateiną. Yerba mate pobudza, podobnie jak kawa, ale różni się od niej m.in. tym, że w przypadku kawy pobudzenie jest mocne i krótkie, a po yerba mate długotrwałe.

Ma właściwości moczopędnie. Mate pomaga również w razie biegunki, zaburzeń trawiennych i wzdęć. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości. Stwierdzono, że yerba mate pita z umiarem w połączeniu ze zdrową dietą wpływa korzystnie na przemianę materii oraz przedłużenie czasu uczucia sytości.

Natomiast niektóre badania wskazują, że picie yerba mate jest niezalecane dla osób palących papierosy i pijących alkohol. Wynika to z możliwości istnienia związku pomiędzy paleniem, nadużywaniem alkoholu, piciem yerba mate a chorobami nowotworowymi przełyku.