Białe pieczywo

Bułki, kajzerki, bagietki, chleb biały i inne tego typu produkty mają takie samo znaczenie w powodowaniu chorób cywilizacyjnych jak węglowodany proste zawarte w słodyczach. Oznacza to, że jedząc np. bułkę z dżemem, Twój organizm zachowuje się tak, jak po zjedzeniu batona.

Spożycie produktów przetworzonych (białe pieczywo do nich należy) powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie wyrzut insuliny przez trzustkę. Jeżeli nasza dieta będzie składać się wyłącznie z pieczywa białego (a przy tym białego ryżu, makaronu, ciastek, płatków kukurydzianych), prawdopodobieństwo zachorowania w przyszłości na cukrzycę typu II jest bardzo duże! Ponadto, zagrozi nam także otyłość, przez podniesiony poziom triglicerydów, wzrasta ryzyko zachorowania na miażdżycę lub nawet zespół metaboliczny. 

Jakie produkty zatem wybierać?

Produkty z pełnego ziarna, które posiadają niski indeks glikemiczny. Po spożyciu pełnoziarnistego pieczywa, makaronu czy grubych kasz, wzrost poziomu cukru jest stopniowy (podobnie jak uwalnianie insuliny). Dowiedziono także, że produkty te mają istotne znaczenie w prewencji miażdżycy i chorób układu krążenia. 

W większości badań nad spożyciem produktów z pełnego przemiału, dowody ich pozytywnego oddziaływania na organizm są niepodważalne. Regularne spożywanie 2,5-3 porcji tych produktów na dzień wiąże się z istotną redukcją zachorowania na choroby układu krążenia. Redukcja zachorowania na miażdżycę sięga aż 28%!

Produkty pełnoziarniste zawierają ponadto duże ilości substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym takich jak flawonoidy (m.in. lignany, kwercetyna) i inne fito-związki (m.in. kwas fitynowy). 

Dla kogo białe pieczywo?

Ten rodzaj pieczywa powinien być spożywany przez osoby będące na dietach lekkostrawnych, chorujących na schorzenia układu pokarmowego (np. refluks, wrzody żołądka i jelit) a także osoby, które mają utrudniony proces gryzienia.