Bananowy chleb w piekarniku

Chleb bananowy jest bardzo popularnym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Nie jest to typowy chleb, bardziej słodkie ciasto. Warto przetestować ten przepis i spróbować. Dzieci będą go uwielbiały, a znajomi nie będą mogli wyjść z podziwu, że masz taki talent kulinarny.

Przepis nie wymaga specjalnych nakładów pracy, wystarczy połączyć składniki, wymieszać i delektować się smakiem pachnącego bananami chlebka.

 

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany
  • 1,/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej, bo banany same w sobie są dość słodkie) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Jeśli ktoś lubi bakalie można również dodać je do ciasta. Ewentualnie, masło można zastąpić olejem.

 

Wykonanie:

Przy wykonaniu chleba nie używaj miksera, a jedynie drewnianą łyżkę. W dużej misce wymieszaj roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodaj cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj

Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do ok. 170°C, w foremce tzw. keksówce.